Klovniarki: Tarinoita vuosien takaa, osa 1

 


Klovniarki: Tarinoita vuosien takaa, osa 1!

Sairaalaklovnitoimintaa on järjestetty Suomen yliopistollisten sairaaloiden lastenklinikoilla nyt jo 20 vuotta! Vuosien varrelle on mahtunut satoja tuhansia kohtaamisia, lapsia ja perheitä, hepuleita ja naurunremakkaa sekä roppakaupalla puhdasta rakkautta. Alle on koottu muutamia klovnitohtoreiden kokemuksia jopa 10 vuoden takaa!

Klovnit ja teini-ikäiset

Yhdellä osastolla oli teini-ikäinen poika, joka ei halunnut klovneja huoneeseensa ja oli laittanut asiasta lapun oveensa. Tällaisissa tapauksissa klovnit kunnioittavat tietysti pyyntöä. Normaalistikin klovnitohtorit pyytävät aina luvan, saavatko tulla tervehtimään ja noudattavat lapsen tahtoa.

Ihan toisaalla sairaalassa törmäsimme käytävällä poikaan, joka oli tulossa toimenpiteestä ja matkalla takaisin osastolleen. Juttelimme hänen kanssaan niitä näitä ja lähdimme saattamaan huoneeseen. Poika kertoi, että sairaalassa on kurjaa ja aika tulee helposti pitkäksi. Annoimme hänelle nipun sakkolappuja, jotta voi ajankulukseen sakotella hoitajia ja muita ohikulkijoita.

Se huvitti.

Kun tulimme huoneen kohdalle, huomasimme, että kyseessä olikin juuri tämä poika joka ei toivonut vierailuitamme. Ajattelimme että ups ja toivotimme hyvää päivänjatkoa ja hiippailimme toiseen suuntaan. Seuraavalla viikolla lappu ovesta oli kuitenkin poistunut ja

Olemme vierailleen hänen luonaan siitä lähtien.

Kaukosäätöklovnit

Kun ollaan sairaalassa, itsemääräämisoikeus on väistämättä aika pieni. Hoitajat tulevat huoneeseen ja ottavat näytteitä, välillä yölläkin, ja lääkäri tulee ja käskee ottamaan paidan pois. Lääkkeet on otettava.

Poikkeuksena olemme me klovnit, joille lapsen sana on laki ja kaikki mahdollista. Monet lapset nauttivat kovasti tästä mahdollisuudesta kontrolloida ympäristöään ja ottavat siitä kaiken ilon irti. Toisinaan kävelemme käskystä päin seiniä, ovia ja kaappeja. Uudestaan ja uudestaan ja joka kerta suuremman naurun saattelemina. Eräs lapsi haluaa aina ohjailla meitä television kaukosäätimellä.

Näitä samankaltaisia tilanteita syntyy tässä työssä aina uudestaan. Vierailumme ovat paitsi naurua ja iloa, myös tällaisia lasta voimauttavia elementtejä.

Täydellinen ajoitus

Kiertelimme poliklinikoilla, jossa lapset odottavat vanhempineen pääsyä lääkärin vastaanotolle. Reilu kymmenen vuotias tyttö oli menossa terapeutin vastaanotolle ja hänellä oli erityisen herkästi naurava kiva äiti. Yhdessä yritimme kouluttaa äitiä olemaan nauramatta ja lopulta olimme täysin hervottomia kaikki. Totesimme tytölle, että hän teki kyllä erittäin ansiokasta työtä, mutta melko toivottomalta nyt näyttää, minkäs teet!

Hetken päästä kun olimme jo menneet vähän eteenpäin, äiti tuli kertomaan, että tyttö oli mennyt ensimmäistä kertaa ja täysin yllättäen yksin terapeutin vastaanotolle, mikä oli ollut tavoitteena jo pidemmän aikaa. Meidän vierailumme juuri oikealla hetkellä oli valanut tyttöön erikoisannoksen reippautta.

Tällaiset pienet arkiset onnistumiset ovat tämän työn parasta antia. Jäi iloinen mieli tytön puolesta.

Pikkujuttuja

Kun tapaamme sairaalassa lapsia, tulee eteen tosi usein tilanteita, että heitä jännittää kovasti. Joskus siihen auttaa pieni laulu tai se, että klovnit pelkäävätkin äitiä ja menevät vaikka tuolin taakse piiloon. Mutta joskus lapsi vain haluaa seurata tilannetta visusti äidin selän takaa ja sekin käy tietysti oikein hyvin.

Toisinaan saamme palautetta juuri tällaisista tilanteista, että vaikka sillä hetkellä kun klovnit olivat läsnä lapsi olikin ihan jähmettyneenä, oli kyseessä kuitenkin viikon huippuhetki, josta juttua on riittänyt ja riittänyt…

Aikuisten on hyvä muistaa, että lapselle voi monet pienetkin jutut olla merkityksellisiä, silmänisku ja vilkutus käytävän päästä. Aina ei tarvita naurun remakkaa. Tässä työssä päivän onnistuneimmat asiat voivat olla ihan pikkujuttuja.

Ilahduitko tarinoista? Lahjoita iloa lapsille, jotka ovat sairaalassa juuri NYT!

 

Sairaalaklovnit kiertävät sairaaloissa ilahduttamassa pieniä potilaita ja heidän perheitään.


Lahjoita ja tue työtämme! Lataa Sairaalaklovnien oma äppi!

Tilaa iloinen uutiskirjeemme (n. 4krt/vuosi)! Lue lisää työstämme täältä!


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perheiden tarinat: Eetun ja klovnien ystävyys

Perheiden tarinat: Venlan tarina - Matomoikkauksia jo kuuden vuoden ajan!

Klovnisto tiedottaa: Perheiden palautteita keväältä 2023