Klovnisto tiedottaa: Palautetta hoitohenkilökunnalta vuodelta 2023!

Klovnisto tiedottaa: Palautetta hoitohenkilökunnalta vuodelta 2023!

Teimme viime vuonna yhä tiiviimpää yhteistyötä lastenklinikoiden hoitohenkilökunnan kanssa – ja se näkyy! Kohtasimme vuonna 2023 yhteensä 16 957 hoitohenkilökunnan jäsentä. Saimme hoitohenkilökunnalta nimittäin huimasti palautetta ja suunnaton määrä palautteesta on todella positiivista! Klovneja halutaan paikalle yhä moninaisimpiin tilanteisiin ja yhä useampana viikonpäivänä. Palautetta kerättiin koskien hoitohenkilökunnan omaa kokemusta sairaalaklovneista sekä heidän kokemustaan siitä, miten lapsi tai perhe on hyötynyt sairaalaklovnin läsnäolosta.

Kokemuksia klovnista mukana lapsen hoitopolussa

"Kun näkee yllättyneen iloisen lapsen klovnin taituroidessa ja hoitajan tekemässä tylsiä hoitotoimia, silloin on hoitaminen helppoa."

"Lapsi seuraa pellen temppuja ja unohtaa hetkeksi pelottavan tilanteen. Klovnit on mainioita laulajia ja saa koko leikkaussalin henkilökunnan laulamaan ja hauskuuttamaan pelkäävää lasta ja vanhempaa."

"Usein näkee kun joku lapsi/nuori voi olla hieman jännittynyt/varautunut ollessaan potilashuoneessa esim. alkava tutkimus tai sairaalassa olo pelottaa, jännittää. Klovnin saapuminen usein saa lapsen/nuoren hymyilemään, avautumaan ja ottamaan kontaktia vaikka alkuun hän ujostuttaisi. Klovneista kuulee pelkkää hyvää palautetta potilailta ja omaisilta. Kiitos kun teette tärkeää työtä ja otatte kontaktia myös meihin hoitajiin, se tuo piristystä työpäivään! :)"

"Yleisesti ottaen kipulääkkeitä menee vähemmän sinä päivänä kun klovnit osastolla"

"Suomea ei puhuvat lapset tai sulkuhuoneissa olevat lapset iloitsevat klovnia myös. Ilmeet ja eleet löytävät tiet lapsiin."Lapsi oli menossa toimenpiteeseen. Klovni kiinnitti lapsen huomion pehmoeläimeen joka oli lapsen sängyssä. Klovni ja lapsi yhdessä kävivät tulevat tapahtumat läpi pehmolle."

"Parhaimmillaan sairaalaklovnit lievittävät lapsen pelkoja ja saavat kurjan olon unohtumaan hetkeksi, toiset lapset odottavat kovastikin mm. viikoittaisia klovnien vierailuja osastolla, osa on ollut kovin pettynyt jos hoitopäivät muulloin kuin klovnien vierailupäivänä."

"Kun klovnit ovat käyneet läpi tulevaa toimenpidettä esim. miettimällä etukäteen unia, puhumalla unikorkista, kertonut että pipopäiset tulee kohta potilasta vastaan, on auttanut meitä näissä tilanteissa. Lapsi osittain jo tietää, että "hei, sairaalaklovni mainitsikin jo tästä asiasta". Asiat ei tule yllätyksenä lapselle ja ne on kerrottu hänelle hänen ikätasoa vaatimalla tavalla."

"Kun sairaalaklovni viihdyttää lasta, on hoitajan helpompi keskittyä varsinaisiin hoitotoimenpiteisiin samalla. Koen, että klovnien läsnäolo keventää työtaakkaani. "

"On sellaisia lapsia, ketkä pelkäävät klovneja "alkulämmittelyn" jälkeenkin, mutta mielestäni klovnit osaavat erittäin ammattitaitoisesti lukea tilannetta ja tarvittaessa poistuvat."

"Pelokkaalle lapselle on ollut paljon apua kun sairaalaklovni on ollut mukana ja lieventänyt pelkoa ja tuonut tunnelmaan leikkisyyttä ja iloa toiminnallaan."

"Lapsen kanyloinnin yhteydessä pärjätty ilman ilokaasua kun klovni on ollut paikalla"


"Lapsen pelko sädehoitoa kohtaan hälveni, kun klovni lähti sädehoitoreissulle mukaan ja vei huomiota taitavasti leikillisiin asioihin."

"Valmistelu osastolla ja saliin vienti. Erään potilaan kohdalla olisi ollut täysin mahdotonta saada sairaalavaatteet päälle ellei klovni olisi ollut paikalla, ei auttanut äidin ja hoitajien leikit mutta klovnin tultua paikalle niin johan onnistui. Klovnit ovat kivunhoidollisesti merkittävässä roolissa, koska osa kivusta johtuu peloista ja klovnin vähentävät lapsen pelkoa."

"Olen kokenut, että sairaalaklovneista on ollut paljon hyötyä esim. teini-ikäisten kanssa, joilla ollut mieli maassa oman tilanteensa tähden. Sairaaklovnit ovat saaneet palautettua hymyn näiden teini-ikäisten kasvoille ja tuoneet positiivisuutta päivään. "

"Lapsi, jolla on ymmärtämisen vaikutta ja lääkäripelkoa, on sairaalaklovnin kanssa saaman positiivisen kokemuksen suhteen uskaltautunut paremmin yhteistyöhön lääkärin kanssa. "

"Kanyylin laitto mitä lapsi pelkäsi sujui huomaamatta kun klovni oli mukana. Klovni sai potilaan keskittymään muihin asioihin kuin pistämiseen. "

"Esim. jokin jännittävä toimenpide on tehty pehmolelulle, sairaalaklovnin toimesta, samaan aikaan kun se on tehty lapselle. Auttaa tosi paljon. "

"Menee "roska silmään", kun ajatteleekin, miten paljon iloa ja valoa sairaalaklovnit tuovat sairaille ja oireisille lapsille (kokemus lastenpsykiatriselta osastolta). Kiitos!""Osastolle tuli päivystys potilas. Lapsi seisoi jännittyneenä vielä aulassa. Klovnit ohjasivat huoneeseen ja tekivät omia juttujaan ja hoitaja tuli myöhemmin huoneeseen. Lapsi oli unohtanut pelon ja oli rento ja halusi leikkimään. "

"Autismijaksolaisen kohdalla voi saada oikein hyvää tietoa lapsen käyttäytymisestä." 

"Klovneista on hyötyä, kun pelokas lapsipotilas on uskaltautunut alkaa puhumaan klovnille ja tätä myötä myös hoitajan kanssa. On yhdessä naurettu jälkeenpäin klovnin pelleilyille :)"

"Niin monta lapselle hankalaa päivää ja tilannetta on pelastettu klovnien takia. Hyvin osaavat toimia myös tilanteessa jossa lapsi pelkää klovneja."

"Sairaalaklovnit ottavat lapsipotilaat AINA huomioon, vaikka potilaat olisivat vain ohikulkumatkalla tai yhteisellä hissimatkalla. Ilahduttavat ja keventävät myös aikuispotilaiden tunnelmaa, koska klovneilla on aina 'tilanne päällä'."

"Ensimmäiseksi tulee mieleen potilaiden siirrot osastoilta leikkaussaliin toimenpiteisiin, niissä klovnien läsnäolo on erittäin toivottavaa ja helpottavaa, varsinkin, jos joudumme odottamaan ja jännittämään leikkaussalin oven ulkopuolella."

"Leikkaussaliin siirryttäessä, jolloin lasta jännittää erityisesti, on ollut paljon hyötyä. Lasten kipsauksissa on ollut myös paljon apua pelon lievityksessä."


"Klovnit ovat piristäneet paljon potilaitamme, jotka ovat pitkiäkin aikoja potilashuoneessa ilman ulkoilu mahdollisuutta. Kiitos tärkeästä työstä! :)"

"Koen klovnit osaksi meidän työyhteisöä. Pelkästään positiivista sanottavaa. Toivon, että he saisivat jatkaa täysipäiväisesti jatkossa"

"Kiitos, olette iso tuki lapselle ja vanhemmalle leikkaussalimatkalla. Vanhemmankin rauhallisuus ja keventynyt mieli vaikuttaa - lapsi aistii tunnetilat tarkasti, siksi perheen huomioiminen on tärkeä osa työtänne ❤️"

"Sairaalaklovnien toiminta on erittäin tärkeää ja koen heidät yhdeksi tiimimme jäsenistä. Lasten ja perheiden hoitaminen lasten sairaalassa on niin kokonaisvaltaista ja sairaalaklovnien toiminta on jo selkeästi vakiintunut osaksi muuta hoitoa ja toimintaa. Iso kiitos kaikille ja jatketaan yhdessä lapsiperheiden hyväksi :)"

"Arvostan heidän työtään todella paljon ja heidän läsnäolonsa on niin pienten kuin isompien potilaiden kannalta tärkeää. He tuovat sopivaa keveyttä usein henkisesti raskaisiin päiviin. Oma kokemukseni on, että he ovat todella ammattitaitoisia ja sensitiivisiä työssään. Heillä on taito lukea tilannetta - milloin heittäytyä tilanteeseen ja milloin vetäytyä. <3" 

Ilahduitko? Lahjoita iloa sairaalassa oleville lapsille:Sairaalaklovnit kiertävät sairaaloissa ilahduttamassa pieniä potilaita ja heidän perheitään.


Lahjoita ja tue työtämme! Lataa Sairaalaklovnien oma äppi!

Tilaa iloinen uutiskirjeemme (n. 4krt/vuosi)! Lue lisää työstämme täältä!


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perheiden tarinat: Eetun ja klovnien ystävyys

Klovnisto tiedottaa: Perheiden palautetta vuodelta 2023!