Klovniarki: Sairaalaklovnien helmikuu 2024!

 


Klovniarki: Sairaalaklovnien helmikuu 2024

Sairaalaklovnit olivat tämänkin vuoden helmikuussa tuttu näky ympäri Suomea! Kiersimme 11 sairaalassa, joista viisi yliopistollista sairaalaa ja kuusi keskus- tai kaupunginsairaalaa. Tämän lisäksi klovnimme kyläilivät seitsemässä eri palvelutalossa tapaamassa asukkaita. Yhteensä kohdattujen potilaiden, asukkaiden, perheenjäsenten ja hoitohenkilökunnan määrä oli lähes 7 000! Lähes seitsemän tuhatta ilon, helpotuksen, kontaktin ja huojennuksen hetkeä. 

Lue alta kuulumisia Sairaalaklovnien helmikuulta!

Helsinki

Klovnitohtoreiden etävastaanotot saavat jatkoa Helsingissä! Klovnien etävastaanotoilla ollaan ihan niin kuin kohdattaisi kasvotusten: Leikitään, ihmetellään, rupatellaan ja seikkaillaan. Helsingissä etävastaanotot on tarkoitettu Lasten Kotisairaalan asiakkaille. Kaikki etävastaanotoista kiinnostuneet kotisairaalan lapset ja perheet voivat kysyä asiasta omalta hoitajaltaan.

Autismin kirjon lapsille suunnatut MERI-aistiesitykset saavat jatkoa yhteistyössä Päiväkeskus Vuoren kanssa. MERI-esityksessä ei tarvitse käyttäytyä tavallisten esitysten konventioiden mukaan, vaan kukin lapsi ja aikuinen saa nauttia esityksestä omalla tavallaan.

Klovniystävänpäivänä 14.2.2024 suoritettiin onnistunut LIVE-lähetys suoraan HUS Uudesta lastensairaalasta. Lähetykseen osallistui 2 klovnia, Aino toimistolta ja katsojia on kertynyt yli 2 000! Klovniystävänpäivän videoihin, Ystävätutkimukseen ja muihin pääset tutustumaan YouTube-kanavaltamme.

Helsingin vastuuklovnimme Joona Lindbergin kirjoittama artikkeli toimenpideklovneriasta ilmestyi leikkausostaston sairaanhoitajat ry:n Pinsetti-ammattijulkaisussa. Meistä ollaan yhä kiinnostuneempia hoitohenkilökunnan ammattijulkaisuissa. Yksinään viime syksynä sairaalaklovnien toiminnasta kerrottiin kolmessa hoitohenkilökunnan lehdessä.


Oulu

Oulun klovnitohtorit ovat aloittaneet työt OYS lasten- ja nuorten psykiatrian osastoilla! Hanketta tukee Lesosen säätiö, iso kiitos siitä! Oulun kaupunki rahoittaa tämän lisäksi perheyksikön viikoittaiset vierailut. Vierailuista ovat päässeet nauttimaan lasten, nuorten ja perheiden lisäksi myös henkilökunta.

Tämän lisäksi etävastaanotot lähteneet pyörimään hienosti! Etävastaanottoja ovat olleet tekemässä etäpätevät oululaiset klovnitohtorimme Plööde, Hölökkä ja Tiukka os. Pipo. Oulussa klovnien etävastaanotolle pääsee suoraan Whatsappin kautta. Klovnien numeron saat omalta hoitajaltasi.

Ikäihmisten luona kyläillyt klovnimme Ruusu Rabatti on Siirinkodissa saanut tehtäväkseen opetella koko Katri Helenan tuotannon ulkoa. Laulu raikaa ja ilo on herkässä!


Tampere

Tampereen vastuuklovni Helena Leminen luennoi yhdistyksen työntekijöille klovnitilasta. Luennossa käsiteltiin klovnitilan historiaa, sisältöä ja tapoja päästä klovnitilaan. 

TAYS lasten- ja nuortenklinikalla klovnitohtorimme Dolly Ding Dong on oppinut elämänviisauksia lapsilta. Kuunnelkaapa nimittäin näitä:

- Suklaavanukkaan voi ostaa kaupasta omilla rahoilla. 

- Sun pitää mennä töihin, että saat omaa rahaa. Työ tarkoittaa vaikka hoitamista. 

- Punaisen liivin saa päikystä pienten ryhmästä. Sinne pääsee, jos on pieni.

Lasten suusta toden totta kuulee totuuden!

Tampereella on vierailtu ikäihmisten luona Koukkuniemessä. Ystävänpäivänä klovnimme Mirja Markka ja Sirkka Sumppi tiedustelivat asukkailta heidän ajatuksistaan ystävyydestä. Vastaukset lämmittävät sydäntä ja mieltä:

Ystävyys kestää kaiken
Ystävyys on iso asia
Ystävyys merkitsee suurta rakkautta ja komeaa nenää
Ystävyys vaatii suurta ihmisrakkautta
Ystävyys on kaiken a ja o
Ystävyydessä on läheistä kosketusta
Ystävästä voi uskoa, että ei höpise turhia
Ystävyydessä alles ist gut.


Tohtorit Hykkyrä ja Tomera Hämeenlinnassa karkkikesteillä.

Turku

Turussa Majakkasairaalassa suoritettiin heti helmikuun alussa videokuvaukset sairaalaklovnitoiminnasta. Jos siis satuitte näkemään klovnien perässä kulkevia mustanpuhuvia kuvaajia, oli kyse videoprojektistamme. Tavoitteena on avata sairaalaklovnitoiminnan ydintä ja merkitystä paremmin heille, jotka eivät ole päässeet itse kokemaan klovnitukea. Tuloksia pääsemme toivottavasti esittelemään piakkoin!

Klovnitohtoreiden moniaistisen esityksen valmistelu on alkanut. Helsingin ja Oulun tavoin myös Turkuun tuotetaan oma moniaistinen esitys, joka on suunnattu varsinkin sairaalassa oleville erityisryhmille, kuten neurologisen osaston potilasperheille. 

Liinahaan vanhainkodin kanssa aloitettiin yhteinen henkilökohtaisen klovninkohtaamissuunnitelman projekti eli HEKSU. Projektin tavoitteena on suunnitella yhdessä henkilökunnan kanssa kullekin asukkaalle heidän tarpeidensa mukaista klovnitoimintaa ja näin antaa asukkaille yksilöllistä klovnitukea. HEKSUn tavoitteita klovnikohtaamisissa voivat olla mm. sosiaalistaminen, fyysinen ja henkinen vireystilan nostaminen, juttuseura, vuorovaikutuksen lisääminen henkilökunnan ja asukkaiden välillä ja näin edelleen.


Kuopio

Lasten anestesiologien SULAT-päivillä klovnimme Joona Lindberg oli luennoimassa Sairaalaklovnien toimenpideklovneriatyöstä. Pitkän yhteistyön ja luennon siivittämänä voimmekin ylpeänä ilmoittaa, että toimenpideklovneria on levinnyt Kuopiossa myös toimenpidesaliin, eli klovneja voi jatkossa saada saattamaan aina nukutukseen asti! Tämä on suuri askel kohti kokonaisvaltaisempaa klovnitukea, ja olemme tästä erittäin iloisia!

Eivätkö Kuopion ensimmäiset kerrat tähän pääty! Nimittäin ensimmäinen Kuopion klovnitohtoreiden etävastaanotto on tehty ja etävastaanottoja on aikataulutettu aina kesäkuulle asti.

Turun tavoin myös Kuopiossa on aloitettu autismin kirjon lapsille suunnatun esityksen suunnittelu. Tuloksia saadaan varmasti tuoda nähtäville pikimmiten!

Klovnitohtori Kimu-Räntti Konstikas on opiskellut sanomaan skibidi-toilet-tower-defence ja tanssimaan blox fruit -tanssia. Samaan hengenvetoon Kuopion klovnitiimi on kerännyt huiman määrän elämänviisauksia:

”Elämässä on tärkeintä, ettei tee yhtään virheitä. Mikä kuulemma onnistuu, kun ei tee mitään." Klovnitohtori Scarlet Ketsuppi yrittikin lopettaa hengittämästä, minkä jälkeen elämänohje tarkentui muotoon: "Muista hengittää."

Keskussairaalat ja aluesairaalat

Vierailimme yliopistosairaaloiden ohella helmikuussa myös Kotkassa, Jorvissa, Mikkelissä, Hämeenlinnassa, Porissa ja Lahdessa. 

Hämeenlinnassa toimenpidesaliin ja muihin pientutkimuksiin pääsee jo vakiintuneesti klovnien saattamana, mikäli vaan klovneja on päivässä paikalla. Hämeenlinnan konkarimme tohtorit Hykkyrä ja Tomera saivat eräältä toimenpiteessä auttamaltaan lapselta kettukarkkeja kiitokseksi. Itkut jäivät lyhyiksi ja lapsi sanoitti itse tilannetta seuraavasti: "Piti kieriä kun mua niin kovasti nauratti!"

Olemme palanneet pitkän tauon jälkeen takaisin Poriin! Porissa toiminta alkoi ensimmäistä kertaa jo 2018, ja nyt kevään aikana porissa käydään monta kertaa. Mukavaa! Porissa vieraillut klovnitohtorimme Hui von Pulla pääsi heti pioneerityöhön läpi, kun kävi saattamassa lapsen äiteineen toimenpidesaliin, ensimmäistä kertaa Porin sairaalan historiassa!

Ilahduitko? Lahjoita iloa sairaalassa oleville lapsille:Sairaalaklovnit kiertävät sairaaloissa ilahduttamassa pieniä potilaita

ja heidän perheitään. Klovnimme vierailevat myös ikäihmisten luona palvelutaloissa. Työmme muistisairaiden ja ikäihmisten parissa mahdollistavat mm. STEA, toimintakaupungit ja Taiteen edistämiskeskus.


Lahjoita ja tue työtämme! Lataa Sairaalaklovnien oma äppi!

Tilaa iloinen uutiskirjeemme (n. 4krt/vuosi)! Lue lisää työstämme täältä!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perheiden tarinat: Eetun ja klovnien ystävyys

Perheiden tarinat: Venlan tarina - Matomoikkauksia jo kuuden vuoden ajan!

Perheiden tarinat: Vilin elämä tässä ja nyt