Klovniarki: Sairaalaklovnien maaliskuu 2024!

 

Klovniarki: Sairaalaklovnien maaliskuu 2024!

Sairaalaklovnit ry:n klovnit kiersivät maaliskuussa yhdeksässä sairaalassa ja yhdeksässä palvelutalossa! Kohtaamisia tuli yhteensä yli 7 000, eli maaliskuun jokaisena 20 arkipäivänä kohtasimme yli 350 ihmistä. Iloa on siis jaettu ihan olan ja punanenän takaa! Lue alta kuulumisiamme maaliskuisen ilon keskeltä. Kuulumisia värittävät saamamme lämmin palaute lapsilta, nuorilta, perheiltä, ikäihmisiltä ja hoitohenkilökunnalta.

Turku

Turussa on maaliskuussa venytty moneen! Sairaalassa klovnitohtorit ovat toimineet mm. supertieteilijöinä, matkaoppaina, pallopostitukena, piirrustustöiden malleina, jääkiekkojoukkueena, unitulkkeina sekä pitäneet etävastaanottoa. Klovneilta ilmestyi myös viraaliksi paisunut Tiktok-video, jossa klovnit eivät oikeastaan tee mitään. Klovnit kommentoivat videon suosiota sanoin "Oho! Pitäisikö siis useammin olla vaan tekemättä mitään?" 

"Lapsi rauhoittui heti kun tulitte paikalle, vaikka oli meille huutanut raivoissaan jo pitkään" - Hoitaja

Ikäihmisten parissa taas on tehty töitä kahdessa ei palvelukodissa sekä kolmannessa HEKSU-projektin (henkilökohtainen klovnin kohtaamissuunnitelma) parissa. Asukkaiden ja klovnien yhteinen rakkauden ja ilon tunne on valtava, kun on aikaa rauhoittua kohtaamiseen. Pääsiäisen koittaessa innostui eräs äidinkielen opettajana uransa tehnyt seniori luomaan klovnien kanssa pääsiäisaiheisen runon:

”Oi oi ihana pääsiäismuna, 
saimme sinut kuin kutsuttuna.
Vihreä raikas, pian on sun aikas.
Mämmi ruskea lämmin, 
jonka jälkeen lemmin
narsisseja keltaisia
pääsiäispupun kaltaisia.”
"Saattohoidossa olevan seniorin puoliso kertoi tunnin ajan omasta elämästään ja elämänvaiheistaan puolisonsa kanssa. Välillä liikuttuen ja välillä naureskellen klovnien kanssa." - Klovni

Hoitohenkilökunta oli tehnyt tohtori Mutrulle oman näköis-turvalonkeron!

Tampere

Vieno Orvokkinen on palannut jälleen lasten- ja nuortenklinikalle! Jälleennäkemisen riemua oli odotetun vieraan palaamisesta niin kollegoiden kuin lastenkin keskuudessa. Eräs pitkältä ajalta tuttu lapsi tosin antoi heti kättelyssä klovnitohtoreille uudet identiteetit: Dolly Ding Dongista tuli Hui von Pulla ja Orvokkisesta taas Pikku Riski! Klovnit itse olivat riemuissaan, vaikka välillä vähän sekaisin identiteettien vaihtuessa lapsen käskystä monta kertaa.

Psykiatrisella osastolla klovni pääsi pohtimaan identiteettejä myös nuorten kanssa. Nuoret nimesivät tilanteessa itsensä erilaisiksi juureksiksi, ja pohdittiin klovnin kanssa yhdessä sitä kuinka ihanaa ja uniikkia on olla juuri oma itsensä.

"Sun kanssa on aina niin kivaa!" - Lapsi

Tohtorit Pikku-Riski ja Hui von Pulla TAYS lasten- ja nuortenklinikalla.

Oulu

Oulussa on koettu moniammatillisuuden helmiä! Neurologisella osastolla oli klovnien ja nuoren välillä hersyvä pannukakkujen syömisen hetki. Paikalla oli myös toimintaterapeutti hienosti tukemassa nuoren ja klovnien yhteistä hetkeä, ja klovnit raportoivat tilanteesta jälkikäteen sanoin "Naurua oli niin että melkein olisi vaippoja tarvittu!" Timanttista yhteistyötä hoitohenkilökunnan kanssa koettiin myös hematologisella osastolla, jossa paikalliset fysioterapeutit osallistuivat lapsen ja klovnien väliseen hetkeen. Eläköön moniammatillinen yhteistyö lasten hyväksi!

Klovnitohtorit kohtasivat osastolla myös hellyyttävän taaperon, joka tsemppasi jokaista häntä hoitanutta henkilöä sanalla "Hyvä". Haastavien toimenpiteiden ja useiden kanylointien keskellä lapsi aina muisti tsempata hoitohenkilökuntaa kannustaen "Hyvä!". Se on voimakas ja voimaannuttava sana – hyvä!
"Ikäihmiseltä tuli palautetta miten huipputyyppejä palvelutaloissa vierailevat klovnit ovat. Hän ei olisi uskonut että tällainen paikka on olemassa jossa kaikkea tätä järjestetään. Sanoitti itse tunnettaan todeten 'olenko minä tämän arvoinenkaan?'”

"Hoitaja kiitteli siitä, miten innostuneita vanhukset meistä ovat, ja kuinka heti aamulla kynnelle kykenevät saapuvat huoneistaan meitä katsomaan kuultuaan lauluamme. Hoitajat omien sanojensa mukaan odottavat klovnipäiviä, koska vaikutamme vanhuksiin niin paljon."

Paparazzi tavoitti tohtorit Tiukka os Pipo ja Hölökkä OYSin käytävillä.

Kuopio

Kuopiossa on ollut musiikintäyteinen maaliskuu! Tohtori Scarlet Ketsuppi opetteli ukulelen soittoa, mutta lopulta villasukat alkoivat soittaa paremmin kuin hän itse. Yhdessä lapsen kanssa epäiltiinkin, että onko soiton takana kuitenkin ukulelen sisällä asustava henkilö. Masa Mussu taas on soittanut onnistuneesti unilauluksi säveltämänsä biisin "Serenassa molto bella". Lapselle tuli uni että tupsahti! Maaliskuussa syntyi myös pääsiäishenkinen hittibiisi "On pääsiäinen, onko pääsi jäinen?"
"Ihana ihana sinä! Tiedäthän että sinä tuot taikaa!" - Käytävällä tavattu hoitaja

"Kiitos, kun lahjoitit minulle hymyn." - Lapsi

Minecraft-taiteilija oli rakentanut peliinsä veistokset tohtoreista Masa Mussu ja Scarlet Ketsuppi!

Helsinki

Yhteistyö kukoistaa myös Uudessa lastensairaalassa! Klovnitohtorit kävivät ylilääkärin läksiäisissä antamassa ylilääkärille lähtöpassit. Laboratoriotyöntekijöiden kanssa on tiivistetty yhteistyötä, minkä seurauksena klovnit onkin jo hälytetty päivystyspuhelimen kautta paikalle lasten avuksi verikokeisiin. Eläköön yhteistyö!

Klovneja on myös nähty saippuakuplataitureina sekä musiikintäyteisen (yhden osaston kokoinen) World Tour 2024 stadiontähtinä! Etävastaanotolla lapsi paransi tohtori Skrätschin pelon käyttämällä apunaan nerokkaasti tornin rakentamista ja vitsejä. Täyttä tohtoriainesta siis!

Tulin hyvälle tuulelle ja unohdin hetkeksi kivut” - Palvelutalon asukas

"Täydellinen ajoitus kun tulit juuri, kun laitettiin kanyyliä. Ilman klovnia se ei olisi sujunut niin vaivattomasti"Anestesialääkäri kanyloinnin jälkeen

You made him so happy” - Äiti lapsen nukutuksen jälkeen

Uuden lastensairaalan tohtorit Helli Hykkyrä ja Tanttarulla ilahtuivat kevään valosta ja ruusuista!


Keskussairaalat

Vierailimme maaliskuussa neljässä keskussairaalassa: Porissa, Hämeenlinnassa, Mikkelissä ja Lahdessa. Alla kokemuksia ja palautetta keskussairaalatyöstämme!

Pori: MRI-kuvauksissa olleen lapsen vanhemmat kertoivat, että heillä oli niin helpottunut olo tänään klovnin ollessa mukana. Edellisellä kerralla MRI-kuvaus oli ollut heidän sanojensa mukaan katastrofi. Nyt oli aivan toisin, kun klovni piti heistä huolen ja tilanteessa oli hymyä ja paljon nauruakin.

Pori: Hoitohenkilökunta kiitteli vuolaasti ja kertoivat, kuinka iloisia ovat klovnien paluusta Poriin. Osastonjohtaja vielä avainta palauttaessa tahtoi sanoa, kuinka paljon useilta henkilökunnan jäseniltä oli tullut myönteistä palautetta.

Hämeenlinna"Joka kerta kun menemme Hämeenlinnan sairaalaan, lapsi kysyy: Onko Ding Dong täällä?" -hematologisen osaston potilaan vanhempi

Mikkeli: Lääkäri kommentoi toimenpidetilanteen jälkeen "Ihanaa että olitte mukana, tämä oli ihan parasta. Koskaan aiemmin ei ole lapsi nauranut kun minä kanyloin."

Ilahduitko? Lahjoita iloa sairaalassa oleville lapsille:Sairaalaklovnit kiertävät sairaaloissa ilahduttamassa pieniä potilaita

ja heidän perheitään. Klovnimme vierailevat myös ikäihmisten luona palvelutaloissa. Työmme muistisairaiden ja ikäihmisten parissa mahdollistavat mm. STEA, toimintakaupungit ja Taiteen edistämiskeskus.


Lahjoita ja tue työtämme! Lataa Sairaalaklovnien oma äppi!

Tilaa iloinen uutiskirjeemme (n. 4krt/vuosi)! Lue lisää työstämme täältä!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perheiden tarinat: Eetun ja klovnien ystävyys

Perheiden tarinat: Venlan tarina - Matomoikkauksia jo kuuden vuoden ajan!

Klovnisto tiedottaa: Perheiden palautteita keväältä 2023