Klovniarki: Sairaalaklovnien huhtikuu 2024!

 Klovniarki: Sairaalaklovnien huhtikuu 2024!

Sairaalaklovnit kohtasivat huhtikuun aikana lähes kahdeksan tuhatta lasta, perheenjäsentä, ikäihmistä ja hoitohenkilökunnan edustajaa! Mukaan mahtui 10 sairaalaa ja yhdeksän palvelutaloa ympäri Suomen. Yliopistosairaaloiden lisäksi vierailimme Porin, Mikkelin, Lahden ja Jorvin sairaaloiden lastenklinikoilla. Huhtikuussa vietettiin Sairaalaklovnit ry:n vuosikokous, otettiin kaikista Suomen sairaalaklovneista studiossa valokuvia, päätettiin ClowNexus-hanke ja järjestettiin koutsitiimin tapaaminen. Lue alta kuulumisia kaupungeista! Mukana kulkee myös saamaamme palautetta suoraan kohtaamiemme ihmisten suista.

Kuopio


Kuopiossa klovnit ovat toimineet varamummoina, levittäneet klovnianarkiaa ja lisäksi viikon hittibiiseinä laulaneet Makkaralaulua ja Aamupalalaulua! Klovnit kuvasivat myös yhteistyössä sairaalan viestinnän kanssa lapsen toimenpidekokemukseen perehtyvä ohjevideota. Tuloksia videotuotannosta luvassa myöhemmin!

Klovnitohtorit vierailivat OLKA Kuopio ry:n juhlissa musisoimassa ja sairaalassa tavattiin myös suloiset Pohjois-Savon Kennelpiirin kaverikoirat. Klovnit ja kaverikoirat yhdessä olivat monelle lapselle riemastuttava näky!

Kuopiossa on syvennetty yhteistyötä OYS lastenpsykiatrian sairaala ALAVA:n kanssa perhepäivässä, jossa perheet kävivät perherastiradalla tekemässä yhdessä erilaisia tehtäviä. Rasteilla mm. pelattiin kaupunkisotaa, rentouduttiin ja tehtiin tunneharjoitteita.

Huhtikuussa Kuopion klovneja oli koutsaamassa Laura Rämä. 


Tampere

Tampereella on treenattu klovnityössä muun muassa luppoaikailua, ohikävelyitä ja lisäksi kehitetty klovnien parityötä.

Hematologisen osaston lapsen hoitojen lopettamistilaisuudessa klovnit olivat mukana lukemassa hoitohenkilökunnan tekemän runon. Paikalla lapsi, perhe ja koko osaston henkilökunta. Koskettava ja tärkeä tilaisuus!

Toiminnanjohtajamme Kimmo Hirvenmäki ja Tampereen vastuuklovni Helena Leminen olivat palaverissa TAYSin vastuualuejohtajan ja ylihoitajan kanssa. Oli kunnia ja ilo kuulla sanat, jotka vastuualuejohtaja totesi: "Te klovnit olette osa meitä". Vau!

Tampereella klovnitohtoreita koutsaamassa oli Taina Mäki-Iso.Oulu

OYS neurologisen osaston perheyksikössä oli käynnissä taiteellinen prosessi, jossa klovnimme loivat prosessidraaman kaavalla lasten kanssa esityksen. Klovnimme perehtyivät yhdessä lasten kanssa prosessidraaman keinoin Kettu Kettusen tarinaan. Ensin oli tarinankerrontaa, sitten muotoiltiin paperinuket esitystä varten ja lopuksi oli huikea ensi-ilta!

Sairaalaklovnikoira Muohta on ollut klovnien mukana ensimmäistä kertaa sairaalakoulussa. Muohta temppuili herkkupalkintojen voimalla lasten iloksi, ja riemua riitti niin ihmisille kuin eläimellekin!

Klovnitohtori Tiukka os Pipo on lanseerannut uuden Youtube-kanavan, Takon Pelikanavan, joka esittelee kaikenlaisia (puisia) pelejä. Mukana kanavalla pelimestarina Peijo! Katso Youtube-kanavaltamme osa 1 ja osa 2!


Sairaalaklovnikoira Muohta yhdessä klovnitohtori Hölökän kanssa!

Turku

Turun klovnien huhtikuu on ollut täynnä musiikkia, sanattomia leikkitilanteita, satulatuoli-ratsastusta teho-osastolla ja tiedekysymyksiin vastausten etsimistä.

Huhtikuussa kaikki Suomen Sairaalaklovnit kokoontuivat Helsinkiin, jossa julkistettiin yhdistyksen jäsenille ja hallitukselle Turussa kuvattu toiminnan esittelyvideo. Videolla esiintyvät klovnitohtorit Mutru ja Pelkkä Sitruuna saivat kokouksessa osakseen suitsutusta esiintymisestä ja ammattitaidosta! Video julkistetaan juhlallisin menoin elokuussa, pysykää kuulolla!

Osastoilla lapsia, nuoria ja perheitä ovat ilahduttaneet mm. Mutrun Taikashow, Mutkalallan oopperaesitys, vappuun valmistava ilmapallotutkimus sekä jo toinen Turun klovnitiimin rullatohtori HC Ruusunen! Yhteinen rullakenkäderby HC:n ja Kingin välillä odottaa vielä toteutumista, tästä raporttia myöhemmin.

Etävastaanotoilla on käynyt riemukkaita tilanteita mm. Tohtori Pötkön (kuvassa) sekä jääkiekon sääntöjen ja pehmoeläimiin tutustumisen muodossa!


Tohtorit Pelkkä Sitruuna, Pötkö ja Kingi pitämässä etävastaanottoa lapsen kanssa.

Helsinki

Helsingin huhtikuu sisälsi mm. Metsä-rentoutusta ja pölykoirien koulutusta.

Bravuuri-lehti tuli tekemään juttua työstämme ja haastatteli tohtori Nuppu Kukkasta. Klovnin itsensä sanoin klovnipäivässä päästiin filosofian, ulkopuolisuuden tunteen, tanssin, taputusleikin, musiikin, huivi-shown ja vitsien ja ihailun maailmoihin.

Etävastaanotoilla klovneille selvisi mm. että lunta ei sulata paistinpannu tai mikroaaltouuni, vaan auringonsäteet jotka osuvat siihen. Ja että "Sitä ei näe!" Lasten suusta kuulee totuuden! Toisella etävastaanotolla taas järjestettiin yllätysjuhlat lapsen kilpikonnalle.

Helsingin klovnitiimi kävi ahkerasti ympäröivien alueiden keskussairaaloissa. Niiden kuulumiset vielä erikseen alla!

Klovneja koutsaamassa kävi Hanna Gibson.


Tohtori Matkimus Tutkailija uuden ystävänsä kanssa.

Keskussairaalat

Lahti

Informatiivinen kohtaaminen pojan kanssa, joka piirsi Britannian kartan ja valisti klovneja Euroopan maiden pääkaupungeista sekä dinosaurusten synnystä. Toista lasta epäilytti Tolly von Tomeran aatelinen tausta, jota epäiltiin feikiksi. Tilanteessa kävi pyörähtämässä myös lääkäri hassuttelemassa yhdessä lapsen ja klovnien kanssa.

Mikkeli 

Ensimmäistä kertaa Mikkelissä toisensa kohtasivat kuopiolais-helsinkiläinen klovniduo Tilli ja Tolly! Synnytysosastolla klovnit olivat mukana käynnistämässä erästä synnytystä ja poistamassa huivien sekä laulun kera tulevan isän jännitystä. Vanhemmat puhkesivat synnärillä useasti kyyneliin klovnien laulujen äänestämänä. Päivystyksessä hittinä oli Tillin sukellusvene, joka sukelteli Tollyn esittämässä meressä.

Hämeenlinna

Toimenpiteessä autettu lapsi kertoili pitkästi klovneille kummallisestä pääsiäishevosesta, joka ammuu. Klovnit saivat olla mukana kanyylin laitossa, joka sujui leikin varjolla hyvin! Toisessa tilanteessa lapsi harmitteli, että koulupäivässä olisi tänään ollut taikuri, joka nyt meni ohi lapsen ollessa sairaalassa. Tilanne kääntyikin niin, että lapsi ei saanut pelkästään taikuria vaan koko sirkuksen! Äiti toimi sirkushevosena, Sairaalahiiri ratsastajana, hoitaja oli klovni, lapsi itse oli sirkuksen päätähtenä loistava taikuri! Klovni toimi koko sirkuksen tirehtöörinä. 

Pori

Vieno Orvokkinen vieraili Porissa ja sai kuulla useasti päivän aikana ilahtuneita lausahduksia, kuten "Ihanaa, klovni on täällä taas!" Keväällä tauon jälkeen taas aloitetut Porin vierailut olivatkin odotettuja niin potilaiden, perheiden kuin hoitohenkilökunnan kesken.

Jorvi

Diabetes-osastolla teemoina murtoluvut, sohvalla makaaminen sekä japanin ja venäjän kielen alkeet! Päivän tunnussävelenä oli sävellys kahdelle vinkulelulle ja D-duurissa olevalle ukulelelle.

Tohtorikaksikko Tilli ja Tolly Mikkelissä.


Ilahduitko? Lahjoita iloa sairaalassa oleville lapsille:Sairaalaklovnit kiertävät sairaaloissa ilahduttamassa pieniä potilaita

ja heidän perheitään. Klovnimme vierailevat myös ikäihmisten luona palvelutaloissa. Työmme muistisairaiden ja ikäihmisten parissa mahdollistavat mm. STEA, toimintakaupungit ja Taiteen edistämiskeskus.


Lahjoita ja tue työtämme! Lataa Sairaalaklovnien oma äppi!

Tilaa iloinen uutiskirjeemme (n. 4krt/vuosi)! Lue lisää työstämme täältä!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perheiden tarinat: Eetun ja klovnien ystävyys

Klovnisto tiedottaa: Palautetta hoitohenkilökunnalta vuodelta 2023!

Klovnisto tiedottaa: Perheiden palautetta vuodelta 2023!