Klovniarki: Sairaalaklovnien toukokuu 2024!

  


Klovniarki: Sairaalaklovnien toukokuu 2024!

Toukokuu oli tohinaa täynnä! Klovnimme vierailivat yhteensä yhdessätoista sairaalassa ja seitsemässä palvelutalossa ympäri Suomea. Kohtaamisia tuli yhteensä yli seitsemän tuhatta ja ilo on todistetusti levinnyt näiden kohtaamisten ulkopuolellekin; Isovanhemmille, koteihin, kavereille ja sisaruksille – livenä ja diginä yhtä lailla! Kesäloman alkamisen kunniaksi julistettiin myös perinteinen ja valtakunnallinen kesäilo. Lue alta kuulumisia kustakin kaupungista ja saamiamme palautteita toukokuun ajalta.

Kuplakylvetys + Kesäilon julistus 2024!

Oulu

Festaritunnelmaa monessa mielessä! Oulussa on suunniteltu kesäkuussa lastenosastolla pidettäviä Pikku Pöhinät -festareita ja osallistuttu itse sairaalakoulun kesäfestareihin. Festariklovnit Plööde ja Tiukka os Pipo pääsivät mm. pelaamaan Kahoot-peliä, syömään pizzaa ja juttelemaan monien lasten ja nuorten kanssa. Saivatpa he myös todistukset, täyden kympin klovneja nyt ihan todistetusti!

Hölökkä ja Tiukkis työstivät taas perheyksilön lasten kanssa kevään päätöksen kunniaksi esityksen, jossa lapset tekivät esityksen elementit, tarinat, musiikit ja kaikki. Ensi-ilta sujui odotusten mukaan, eli mallikkaasti!

Plööde ja tiukkis matkalla sairaalaan punaisella taksilla!


Tampere

Tampereen virallinen huipputohtori Hui von Pulla sai toukokuussa toimenpiteissä auttamisesta erityistä kiitosta perheiltä ja hoitohenkilökunnalta. Vanhemman mukaan sädehoitoon matkustaminen ja nukutus meni paljon odotettua helpommin, kun taas lääkäri kertoi toisessa tilanteessa klovnin läsnäolon mahdollistaneen sen, että rauhoittavaa lääkettä ei erikseen tarvinnut antaa lapselle.

Muillakin TAYS-klovneilla on mennyt toukokuussa lujaa! Nimittäin Vieno Orvokkinen tutustui Hoitopäivien yhteydessä hoitajarobottiin, joka on Tampereen yliopiston Robostudion käsialaa. Dolly Ding Dong taas on ihastuttanut taikavoimillaan, Pikku-riski näkymättömien peppujen löytämistaidoillaan ja Anastasia Sulaleima pierutaidoillaan! Moniosaavaa porukkaa koko tiimi!Helsinki

Helsingissä työpäivät ovat täynnä klovnitukea erilaisissa toimenpiteiden vaiheissa: Nukutuksissa, verikokeissa, toimenpiteisiin matkatessa, odotustilassa, heräämössä ja esilääkkeen antamisessa. Työkaluina toukokuussa käytettiin mm. taikatemppuja, musiikkia, fyysistä klovneriaa ja jopa tyynyn kanssa keskustelemista.

Helsingissä on myös törmätty lapseen, jolle myös Turun klovnit olivat tuttuja. Toisinaan lasten ollessa eri kaupungeissa sairaalahoidossa tai toimenpiteissä, tulee kohdattua monen kaupungin klovnitohtoreita. Tällöin lapsella on heti joku turvallinen ja mukava juttu odottamassa muuten kuormittavassa sairaalapäivässä. Lapsen äidin sanoin Helsingin klovnit olivat kyllä hullumpia kuin Turussa, mutta joka tapauksessa kohtaaminen oli ioinen yllätys kaikille tilanteessa olleille! 

Matkimus Tutkailija ystävänsä kanssa.

Turku

Turussa tohtorit Mutkalalla ja Kingi löysivät päiväsairaalan seinältä erilaisia nappuloita ja kytkimiä, jotka ohjasivat valoja ja radiota. Yritettäessään saada rauhallista tunnelmaa huoneeseen, klovnit onnistuivat säätämään valot todella kirkkaiksi ja saivat radion huutamaan täysillä. Myöhemmin paljastui, että kytkimet ohjasivat myös päiväsairaalassa olleita lapsia ja jopa vanhempia! 

Tohtori Sitruuna lievitti erään lapsen klovnipelkoa pienen etäisyyden päästä. Lapsi kertoi itse, että kun klovnit tulevat tilaan, hän laittaa huivin päälleen ja on kummitus. Sitruuna tiesi kertoa, että tällöin klovnit varmasti pelkäävät häntä enemmän. Tilanteessa jutustellessa lapsi totesi, että ei ne klovnit olekaan niin pelottavia. 
Kuopio

Kuopiossa on alkanut kevään aikana klovnien toimenpidetyö samalla tavalla kuin muissakin sairaaloissa, eli klovnin saa mukaan nukutukseen asti! Tästä innostuneena klovnit ovatkin olleet mukana toimenpiteissä ja auttaneet toimenpiteisiin lähtijöitä mm. käymällä lasten kielellä läpi toimenpiteen kulkua ja leikillistäen valmistautumisen vaiheita. Eräistäkin vanhemman suojavaatteista tuli leikissä hevosen pesemisen vaatteet ja toisen lapsen matkasta nukutukseen tuli pitkä jalkapallo-kurssi klovnille!

Scarlet Ketsuppi on ollut mukana sairaalakoulun keväisessä kaupungisodassa, Kimu-Räntti Konstikas taikavoimien mittelössä, Tilli avaruusrakettimatkalla, Lempi rock-konsertissa ja Masa arvuuttelukisassa. Menoa ja meininkiä on riittänyt koko tiimiillä!


Kuopion Sairaalaklovnit Tilli ja Masa Mussu pokkaamassa Pohjois-savon Kulttuurirahaston apurahaa.
Luovuttamassa Antti Niskanen toiminnanjohtaja #kulttuurirahastontuella

Keskussairaalat

Lahti Tanttarulla ja Nuppu Kukkanen pyörähtivät Lahdessa ja pääsivät heti auttamaan toimenpiteissä. Kiitoksia tuli henkilökunnalta ja perheiltä yhtä lailla!

Mikkeli - Zack Hoppson ja Ilmi Vipittäjä vierailivat Mikkelissä, missä myös odotti vino pino klovnitukea kaipaavia lapsia menossa toimenpiteisiin. Käyttöön otettiin kovat neuvot, eli kaappiosaamineen, panda-Hoito ja erilaiset taikavoimat!

Hämeenlinna - Helli Hykkyrä ja Matkimus Tutkailija vierailivat Hämeenlinnassa. Hykkyrä suoritti unitilauksen ottamisen eräältä nuorelta, joka toivoi uniinsa 1900-luvun alun Lontoota. Varmasti ihan ensimmäinen kerta tätä laatua olevaa unta! Matkimus puolestaan mm. pelasi sänkyjalkapalloa erään lapsen kanssa.

Pori - Armoitutettu Porin vierailijamme Vieno Orvokkinen on tehnyt pysyvän vaikutuksen paikalliseen henkilökuntaan, puhumattakaan perheistä. Voi olla, että Orvokkista ei enää päästetäkään takaisin Tampereelle!

Jorvi - Hartsa-Liisa oli mukana erään lapsen toimenpiteessä ja sai tästä hyvästä lahjaksi lapselta oman piirustuksen! Kikka Kuusi ja Hartsa-Liisa kävivät myös musisoimassa rauhallisesti kaksosvauvoille (ja äidille). Liikuttavan tilanteen lopuksi huomattiin, että vauvojen sykkeet olivat rauhoittuneet klovnien musisoinnin myötä.

Kotka - Tolly von Tomera ja Matkimus Tutkailija vierailivat Kotkassa pitkästä aikaa! Klovnit kävivät erässä tilanteessa toimenpiteen vaiheita läpi siten, että Tomera suoritti klovnimaiseen tyyliin operaation Matkimukselle. 
Ilahduitko? Lahjoita iloa sairaalassa oleville lapsille:Sairaalaklovnit kiertävät sairaaloissa ilahduttamassa pieniä potilaita

ja heidän perheitään. Klovnimme vierailevat myös ikäihmisten luona palvelutaloissa. Työmme muistisairaiden ja ikäihmisten parissa mahdollistavat mm. STEA, toimintakaupungit ja Taiteen edistämiskeskus.


Lahjoita ja tue työtämme! Lataa Sairaalaklovnien oma äppi!

Tilaa iloinen uutiskirjeemme (n. 4krt/vuosi)! Lue lisää työstämme täältä!


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Perheiden tarinat: Eetun ja klovnien ystävyys

Klovnisto tiedottaa: Palautetta hoitohenkilökunnalta vuodelta 2023!

Klovnisto tiedottaa: Perheiden palautetta vuodelta 2023!